0.00 

5 superpotravín, pre lepšie zdravie

V nasledujúcich podkapitolách si priblížime päť „superpotravín“, ktorých použitie vo Vašom jedálničku, bude viesť okrem nových svalových prírastkov k zlepšeniu Vášho zdravia, pretože navštevovanie posilňovne by nemalo byť len o Vašom výzore, ale aj o tom, aby ste sa zdravo cítili.

 

 

  1. Hrozienka, ako spôsob na kontrolu cukru v krvi

Posledné štúdie poukazujú na to, že konzumácia hrozienok tri-krát týždenne znižuje cukor v krvi, krvný tlak a reguluje hladiny hemoglobínu, ktorý je zodpovedný za hladinu cukru v krvi, z dlhodobého hľadiska. Podľa všetkého sú hrozienka zodpovedné za predchádzanie srdcovým ochoreniam a okrem toho aj zvyšujú funkčnosť metabolizmu. Vďaka vysokej dávke vlákniny sú taktiež výborným „čističom“ čriev a zabezpečujú správnu funkciu tráviaceho systému. Vyššie spomenuté pozitívne účinky môžeme doplniť o fakt, že hrozienka sú skvelým antioxidantom, ktorý udržiava našu pleť pevnú a pružnú, chráni zuby pred kazom a baktériami a podporuje zdravie kostí.

 

 

  1. Nezabúdajte na konzumáciu rýb

Nemusíte ich konzumovať na dennej báze, avšak konzumácia rýb, čo i len raz týždenne, Vám zabezpečí ochranu šedej hmoty mozgu. Dôležité je však to, že tento účinok je možné zaznamenať len pri konzumácií rýb pripravených, či už grilovaním alebo pečením. Neplatí to pre ryby, ktoré boli vyprážané. Okrem toho ryby sú dobrým zdrojom vitamínu D, a to najmä tučné ryby, ako losos alebo sleď. S konzumáciou rýb sú spojené aj ich pozitívne účinky na srdce, ktoré je odolnejšie voči vzniku kardiovaskulárnych ochorení. 

 

 

  1. Orechy, ako liek na dlhovekosť

Orechy, obdobne ako tomu bolo pri rybách, sú zodpovedné za činnosť nášho srdca. Ich denná konzumácia vedie k posilneniu jeho činnosti a zabráneniu predčasného úmrtia. Pri štúdií sledujúcej 100 000 profesionálnych atlétov, bolo zistené, že pri tých, ktorých konzumácia orechov je na dennom poriadku, bola znížená možnosť predčasného úmrtia až o 20%, oproti skupine vynechávajúcej orechy zo svojho jedálnička. Orechy sú zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov, zdravých tukov a antioxditantov, čo z nich robí ideálnu „superpotravinu“, ktorá by nemala chýbať vo vašom jedálničku.

 

 

 

  1. Konzumáciou jabĺk, predchádzate vzniku zápalov

Zápaly, vo väčšine prípadov, sú poruchami vznikajúcimi pri metabolických procesoch bunkových štruktúr, ktoré môžu viesť k rôznym ochoreniam. Tieto ochorenia však netreba zanedbávať, nakoľko z nevinného zápalu môže vzniknúť choroba vedúca k fatálnym následkom, ako napríklad ochorenie srdca, demecia, mŕtvica a podobne. Polyfenoly sú antioxidantmi, ktoré môžeme nájsť práve v jablkách. Sú zodpovedné za neutralizovanie voľných radikálov v tele spôsobujúcich poškodzovanie bunkových štruktúr, ktoré vedie k vzniku zápalov. Okrem toho jablká sú dobrým zdrojom vlákniny, obsahujú len minimum kalórií a napravujú trávenie. Z tohto dôvodu, by jablká nemali chýbať vo vašom stravovacom režime.

 

 

  1. Dlhodobá konzumácia ryže, povedie ku kontrole cukru v krvi

Štúdie vykonané na myšiach, sledujúce vývoj ich postavy po konzumácií ryže, v protiklade s tými, ktoré požívali stravu obsahujúcu vyššie percento tuku, zaznamenali pri skupine myší, ktorej až 50% z denného príjmu stravy predstavovala ryža, klesla váha, znížil sa cukor v krvi a klesol aj inzulín. Nakoľko išlo o štúdiu vykonanú na zvieratách je ťažké predpokladať, či rovnaký následok má takáto strava aj na ľudské telo, avšak dlhovekosť ázijských ľudí je častokrát pripisovaná práve jej, keďže obsahuje pomerne nízke množstvo kalórií, neobsahuje cholesterol, má dobrý vplyv na tráveni, vďaka obsahu minerálov a vitamínov prispieva k zdraviu, kostí, nechtov a vlasov, a mnohé ďalšie benefity, ktoré z nej robia „superpotravinu“.

 

Vyššie uvedené potraviny majú blahodárne účinky na naše zdravie a nemali by preto chýbať vo Vašom jedálničku. Každodenná konzumácia týchto potravín Vám zabezpečí nie len svalové prírastky, ale aj posilnenie Vašej imunity, optimalizovanie cukru v krvi, krvný tlak a regulovanie voľných radikálov. Váš stravovací režim môžete doplniť okrem týchto potravín aj o doplnky výživy, ako Omega-3 mastné kyseliny (https://www.globalfitness.sk/omega-3-2/) alebo mutlivitamín (https://www.globalfitness.sk/multi-vitamin-complex/), taktiež podporujúce celkové zdravie človeka.